Toto je celkem zásadní otázka - je paleo zdravotně "nezávadné"?
Nechci se pouštět do nějakých vědeckých studií, do něčeho na co nemám vzdělání ani zkušenosti. Spíš to bude taková úvaha ohledně tohoto životního stylu, protože slovo dieta je mi velmi nepříjemné.¨
V první řadě je potřeba si uvědomit, že základem není maso a sádlo, ale zelenina a znovu zelenina a pak až maso, ryby, vejce, ovoce, ořechy... Proto má praktikující pračlověk vyváženější a zdravější jídelníček než průměrný konzument středního proudu. Vždyť co jen může být špatného na základních potravinách, které si já až těsně před vařením upravím a dochutím podle svého? Nic, je to všechno o byznyse. (A to nezmiňuji jak velmi úzce s tím souvisí farmaceutický průmysl, kdy lékárna dnes není o lécích, ale o doplňcích. V lékárně dnes už nejsou magistři, poloviční doktoři, ale obyčejní prodavači...) Protože výrobci přece nemají zapotřebí prodávat obyčejné maso a zeleninu. Oni potřebují prodávat to co složitě vyrobily a troufám si říct i ošidily. Jeden příklad za všechny, taťka už dlouho vzpomínal na ořechovou buchtu, mě se do ní moc nechtělo, protože je na ni potřeba velké množství ořechů a ty se musí loupat a schovat a ne loupat a sežrat. Ale nakonec jsem se přemohla a hrdě jsem ji udělala a ještě s větší hrdostí mu ji dovezla. Celá nadšená a natěšená mu ji dávám jak poklad a čekám na pochvalu. Ovoňal, zakousl se a prý cos tam dala. Já na to že ořechy, půl kila. A co ještě? No nic cukr a sníh. Ale ještě něco, strouhanku, nebo piškoty? Ne!!! No já nevím z pekárny jsou ty koláčky ořechovější... Tak co to musí být, když já tam dala tolik ořechů a z pekárny jsou lepší? No nic, dali tam aroma, protože to je levnější než ořechy. A prodávají to jak z opravdových ořechů.
Ono jídlo, které si připravíme doma, a ač je z kvalitních surovin nám nemusí vždy až tak chutnat, protože mi už vlastně ani nevíme jaká je ta čistá chuť té které potraviny. Já osobně z koření používám jen sůl, pepř, papriku, kmín a maximálně kari. Je to málo? Možná, ale opravdová chuť vynikne teprve tehdy. Osobně neuznávám potraviny, které aby se daly jíst se musí nejdřív "napajcovat" nějakou chutí - soja, tofu,..
Může se zdát že jsem se někde cestou ztratila, ale opak je pravdou. Chci tím říct že opravdové jídlo nepotřebuje přidávat všechny ty aromata a chutě a vůně. Ono je má vlastní. Zkuste se vyčistit od tech chemických a budete žasnout nad opravdovým a čistým gurmánským zážitkem. Nač si do těla zanášet něco co vůbec není potřeba, protože tyto látky, konzervanty, aromata se musí někde vyčistit, no a kde asi, v našich játrech, ledvinách, střevech a největším orgánem je kůže. A na nich se to projeví. Na orgánech později, na kůži ihned.
A moje zkušenosti co se týkají zdraví - mám na rukou ekzém, celkem ošklivý, kůže mi na nich praská a otvírá se. Ale za poslední týden jsou všechny ranky zahojeny a nové se nedělají. Skoro jak v ráji. Další poznatek je že se rány zahojí dřív, no bodejť když je tělo čistší od vší ty chemie a může se soustředit na jiné věci. V pondělí jsem se dost ošklivě pořezala na ruce, mezi palcem a ukazovákem. A teď už to mám krasně zatažené a ze dvou třetin zahojené. Což je u mě velmi rychlé. Normálně mi jakékoliv oděrky, říznutí a škrábance trvají asi dva týdny též se zacelí. A to neříkám zahojí. A další věc, nemám tak odporně nafouklé břicho, přestalo mě trápit nadýmání. Nebylo to teda nic hroznýho, ale nepříjemné to bylo. Myslela jsem si že to tak je normální a že to mají všichni. No nebylo to normální. Přece nemůže být když ve vás hučí jak v kozy.
Jistě víte, že velký propagátor palea u nás v něm nalezl záchranu při svých zdravotních problémech. A všimli jste si také, že všichni kdo měli, či mají zdravotní problémy nakonec našly řešení v některém alternativním stylu stravování a ne v tom klasickém? Čím to může být?...
Výstižný článek! Já třeba od malička vyrůstala na dost umělém jídle, všechno přesolené, instantní polévky, fastoody, sójovka do všeho... Když jsem pak změnila stravu, chvilku jsem si musela zvykat na to, že to chutná..jinak...lépe :) Prostě jak jsi napsala - přirozená chuť potravin. Teď když ochutnám třeba maso od taťky, úplně se mi navalí z toho množství soli, to mi občas vadí i v restauracích. Jinak je super, že ti primal svědčí :) Já jsem kdysi taky mívala exémy, na ruce a trochu na noze, ale celkem rychle to zmizelo :) Je skvělý, jaké dokáže zdravé jídlo udělat zázraky ;)
OdpovědětVymazat