Bavila jsem se s mamkou o paleu, snažila jsem se jí vysvětlit princip a s části jsme se na některých věcech shodly - že je všude jídlo dost, a že hodně lidí jí z nudy jen tak aby zaměstnaly ruce. Taky si uvědomila, že přes zimu se nám taťka trošku zakulatil a že to budou mít na svědomí všechny ty buchty a dobrůtky které požaduje a vyžaduje...
Co mě ale zaujalo je to jak jedly když byly malé. (Mojí mamince je 52 let a pochází z jižní Moravy). Vzpomínala na to jak rohlíky rodiče téměř nekupovaly, když ji babička jejich matka poslala pro chleba tak pro ten nejobyčejnější. Nějaký buchty a koláče to se u nich nedělaly, jednak nebyl čas a vlastně ani nebyl důvod. Když náhodou matka udělala buchtu tak to byl piškot a ani na něho nic nedávaly. Chleba jídávaly s máslem nebo sádlem a když ani to nebylo, matka potřela chleba perůtkou od pečení masa. Jinak jedly hlavně ovoce a zeleninu, ořechy, jádra z meruňek. A byly (3 sestry:) ) zdravé, lítávaly po všech nemocných spolužačkách - samozřejmě aby rodiče nevěděli, neměli by z toho moc radost :). Dokonce když byla chřipková epidemie a pár lidí na ni umřelo, jim nic nebylo. Jedly skromně, jednoduše a základ světe div se tvořily tuky. Nebylo to klasické paleo ale "jen" low-carbs diet :), a ne schválně ale prostě se tak jídávalo.
Když u nás některá stařenka slaví stovku (což nebývá nijak vyjimečně) a ptají se jí co tak celej život jedly, vždycky se shodnou - měly rády chleba se sádlem, škvarky, šumajst (kroupy, fazole, škvarky), maso mávávaly rádi "takové to třepotavé" a aby to dobře klouzalo do krku. (Samozřejmě se nadřely, to znamená fyzická práce, která nám mnohdy chybí a tak to doháníme cvičením.)
Podle toho soudím, že něco na tom všem je.
Takže hurá zpátky, ale s rozumem. Nemyslím že by se to mělo nějak hrotit, prostě všeho s mírou.
Žádné komentáře:
Okomentovat