středa 23. listopadu 2016

Pra pavegan

Pra...pračlověk
pa...paleo
vegan...what else?
co dodat

Mohla bych se tvářit vznešeně a být se v prsa, že jsem pavegan.
Na rovinu přiznávám, že nejsem a nejsem ani pavegetarian ;)
Nicméně, držím se zásad, které mají společné.
Nejím obiloviny a ani pseudoobiloviny, rýži, brambory či batáty.
Mléčné výrobky jím pouze v sezóně. Mimo sezónu (v zimě) na ně ani nemám chuť.
To jsou znaky schodné s Paleo/Primal/SCD/Whole.
Také nejím luštěniny a s víceméně úspěšně se vyhýbám burákovému máslu.

Je jedno, který směr si vyberete. Mají totiž jedno společné.
Průmyslově vyráběné potraviny jsou z jídelníčku, ze života, vyřazeny.
A v tomto se schodují všechny výživové směry. Pokud je to zabalené v neonovém pytlíku s nápisy FIT či Lifestyle, je to jen a pouze reklama. Proto hodně výrobců potravin "s přírodní chutí" začalo jít na spotřebitele právě přes vizuální stránku. Protože přiznejme si, obal prodává.
Takže na nás začínají útočit ty samé šmakulády jen v jiných obalech, které evokují eko a mají za úkol vytvářet dojem toho, jak moc jsou zdravé a chutné.

A veggie? Necítím se být vegetariánem, i když maso nejím. Je to příliš velký závazek na to, abych jím mohla být už na vždy. Nedokážu říct co mé tělo bude potřebovat za x let či až budu těhotná.

Takže pavegan. V podstatě je to 2v1.
Dokonce si myslím, že je to blíž k paleo než když jíte 3x denně steak.
Ne každý den se podařilo ulovit mamuta. Někdy byl pračlověk i týdny jen na kořinkách. A když se podařilo a našel něco co rostlo a bylo to jedlé, tak na tom byl dokud se to dalo jíst.
V mém případě to v předjaří byl na medvědí česnek a kopřivy, v létě cukety, teď na podzim dýně a červená řepa.

Hodně lidí má spojené paleo či whole s bílkovinovou dietou. Je to celkem častý omyl. Pokud maso jíte, mělo by být jen ve formě přílohy, něčeho navíc.
Klasická fitness strava na nás tlačí s tím, že bílkoviny by měly být zastoupeny v každém jídle. Ve skutečnosti to není nutné. Fitness je posedlé přemírou bílkovin, ale zároveň je silně paranoidní, protože varuje před jejich nadužíváním selháváním ledvin. Což také není pak úplně pravda. No a pokud byste se náhodou o své ledviny nebáli, tak nasadí silnější kalibr a postraší nás dnou.
A teď nás čeká překvapení - dna není o bílkovinách.
Dna souvisí se sacharidy a s tím, že naše detoxikační orgány nefungují tak jak by měly.
Ale o detoxikaci zas někdy (brzo) příště.

Pokud se snažíte vymyslet nějaké jídlo které je pavegan tak co takhle například květák na mozeček, lečo bez klobásku, špenát, variace na bramboráčky ať už klasicky z brambor nebo třeba cukety či kapusty. A pokud je nechcete utopit v oleji, můžete je zkusit upéct v troubě.




Žádné komentáře:

Okomentovat