sobota 28. března 2015

Vývar

   Začala jsem si vařit před nějakýma asi 2 a půl roky. Od té doby vařím téměř denně. Někdy jen pro sebe, někdy pro víc strávníků s různými preferencemi. Není problém.
   Ale až před nedávnem jsem objevila kouzlo vývaru. Dělám si ho do zásoby tak na 3-4 dny. Když jsem vařila pro Muže, používala jsem kostku. Bylo mi v podstatě jedno jakou, hlavně aby to mělo sílu. Na jídlo k rodičům, jsem nepoužívala nic. Tatínek vždycky tvrdil, že nemá vývary z kostí a z masa rád. Že mu smrdí, že je to hnus a tak dále. No možná, ale já ho už úspěšně vývarem krmím přes rok :)
   Naučila jsem si jej přidávat i pod maso. A to jsem maso vždycky vařila jen na vodě.
   Kromě toho, že všem chutná jídlo s vývarem víc, to má ještě jednu výhodu. Člověk se nají a je najezenej, spokojenej a dlouho zasycenej. Nemusí nikde spůzat a hledat co by si dal dobrého. Mám vypozorované, že po takovém poctivém jídle nikdo nevyžaduje svačinky a druhé večeře. 
   Nejčastěji používám vepřový vývar. Čas od času hovězí. Kuřecí, pokud se nepletu jsem zatím nedělala. Pokud hrozí, že vývar nestihnu spotřebovat tak jej přidávám psům do žrádla. Kosti pak dostanou na žvýkání. Protože nejčastěji používám tlakový hrnec, kosti jsou opravdu vyvařené až na morek. Jdou prstem rozmačkat. 
   Občas uvařím uzené kosti a použiji je jako základ pro uzenou polévku. Pak už jen přidám kroupy, později i brambory a zeleninu. Taková polévka, hlavně když se uleží, je opravdový vyprošťovák. Opravdu narovnává trubky a hladí bříško. Vývar díky tomu že obsahuje mnoho minerálů, posiluje imunitní systém, vyživuje klouby, vazy, šlachy. Zlepšuje a zkvalitňuje prý i spánek. Když je opravdu poctivý tak po schládnutí zrosolovatí. Je to želatina na masový způsob :)


   A co vy? Vaříte vývar? Máte jej rádi?
   

Žádné komentáře:

Okomentovat